En hund på arbejde

A dog at workAt hunden er menneskets bedste ven, er der ingen, der er i tvivl om længere, men at der også er mange hunde, som dagligt udfører et meget vigtigt arbejde i vores samfund, er der nok mange, der ikke rigtig tænker over i det daglige.
De fleste ser jo kun politihunden og en førerhund i ny og næ, men der er mange andre hunde, der dagligt udfører hårde arbejdsopgaver for andre i samfundet. I lufthavnen vil man for eksempel se hunde, der leder efter narkotikasmuglere, eller hunde, som leder efter store mængder af kontanter, der bliver forsøgt smuglet enten ind eller ud af landet. Der er hunde, der er trænede til at hjælpe multihandicappede med at udføre alt det, som de ellers selv har svært ved i deres hverdag, og der er hunde, der er trænede til at hjælpe med at finde folk, der er forsvundet. Derudover findes der hunde, som er i stand til at hjælpe ved naturkatastrofer ved at finde folk, som måske er fanget under murbrokker, og hvor mennesker ikke kan komme frem. Deres unikke lugtesans og gode ører er en uvurderlig hjælp for redningsfolk overalt i verdenen.

Hunden har meget længe haft en vigtigt rolle for mennesket. Den har for eksempel beskyttet ejendomme, været en del af jagten og været en ven, som man kunne stole på, og den har for dem, som var på jagt tidligere, også været en trofast beskytter mod rovdyr, der gerne ville tage en del af det, som jægerne havde skudt eller endda selve jægeren.
Besøger man de arktiske områder, finder man ligeledes mennesker, der er afhængige af hunden på en anden måde. Hunde er for eksempel et transportdyr, der trækker slæder og transporterer varer, mennesker og fangsten hjem til bygden. Det er bare nogle af de roller, som hunden har, udover ven. Det er måske det dyr, som mennesket har knyttet sig mest til, og der vil med sikkerhed komme flere områder i fremtiden, hvor hunden viser sig at være den bedste arbejder.