Svejs eller schweiss

huntingOrdet schweiss eller svejs stammer fra det tyske ord for vildt blod. Hundene og deres fører kan således opspore alt blod fra klovbærende hjortevildt, hvorved de kan sikre de dyr, der er blevet ramt af biler eller af jægernes kugler, så de ikke kommer til at lide unødigt.
At gå på jagt er for mange en god fritidsbeskæftigelse og en måde at stresse af på. Det er nemlig der, hvor man kan få tid til sig selv og være ude i naturen, mens man måske også kan skaffe lidt godt kød til middagsbordet derhjemme.
Men en jagt kan også gå galt, og et dyr, som ikke dør med det samme, kan blive ramt, og det er her, at man får brug for en schweisshund. Det handler om hurtigst muligt at få dyret fundet, så det kan blive aflivet forsvarligt for at sikre, at det ikke lider unødigt. Det samme gælder for en bilist, hvis man er så uheldig, at man kommer til at ramme en hjort på en landevej. Her er man nemlig også forpligtet til at tilkalde en schweisshund og sikre sig, at dyret ikke kommer til at lide unødig overlast.
Schweisshunden og dens fører er bemyndiget til at opsøge og aflive vildt også på anden mands jord uden forudgående tilladelse, noget som en jæger ikke er, og derfor er det schweisshundeføreren, som foretager sådanne opgaver.
Korpset kan tilkaldes 24 timer i døgnet, og de står til rådighed for at sikre, at vilde dyr får den behandling, som de fortjener. Schweisshundene og deres førere er under konstant evaluering af Naturstyrelsen, og de bliver udsat for en konstant prøvelse for at sikre, at de altid kan levere det bedste. Der er nemlig strenge krav, som de skal leve op til, og Naturstyrelsen har ikke de store problemer med at suspendere en schweishund eller føreren, hvis de ikke lever op til de krav, der stilles til dem.